Xiaomi CyberDog - Куче робот с open source за любителите на роботиката

Xiaomi CyberDog - Куче робот с open source за любителите на роботиката

  Xiaomi направи още една смела стъпка в изследването на бъдещите технологии с новият си вдъхновяващ четириног робот - CyberDog. Премиерата на CyberDog е кулминацията на инженерните способности на Xiaomi, концентрирани в робот с отворен код (open source), който разработчиците могат да подобряват и надграждат.

  Мощен, прецизен, пъргав

  CyberDog е оборудван със специално разработените от Xiaomi мотори, което води до голяма скорост, пъргавина и широк обхват на движение. С максимална мощност на въртящия момент и скорост на въртене до 32N · m/220Rpm, CyberDog е в състояние да провежда набор от високоскоростни движения до 3.2m/s и сложни действия като обратно салто или баланс на 2 крака.

  Захранването на CyberDog е платформата NVIDIA® Jetson Xavier ™ NX, суперкомпютър с AI, който включва 384 CUDA® ядра, 48 тензорни ядра, 6 Carmel ARM процесор и 2 двигателя за ускоряване на AI. CyberDog обработва безпроблемно огромни данни, заснети от сензорната му система.

  За да имитира напълно биологичните системи, CyberDog е оборудван с 11 високо прецизни сензора, които осигуряват незабавна обратна връзка за насочване на неговите движения. Това включва сензори за докосване, камери, ултразвукови сензори, GPS модули и други, което дава на CyberDog подобрена способност да усеща, анализира и взаимодейства с околната среда.

  Компютърно изчисляване за персонализиране на взаимодействията

  Благодарение на технологиите от смартфони на Xiaomi, CyberDog има подобрена способност да възприема заобикалящата го среда. Той е снабден с набор от сензори за камера, включително интерактивни камери с AI, бинокулярни ултра широкоъгълни камери и модул за дълбочина Intel® RealSense ™ D450 и може да бъде обучен с алгоритъма за компютърно изчисляване.

  Въз основа на тази сензорна система са автономното проследяване на обекти, SLAM и избягването на препятствия в сантиметров мащаб и навигация. Това означава, че CyberDog може да анализира обкръжението си в реално време, да създава навигационни карти, да начертае дестинацията си и да избягва препятствията. В комбинация с проследяване на човешката стойка и разпознаване на лица, CyberDog е в състояние да следва собственика си и да се движи около препятствия.

  За да допълнят естеството му, подобно на домашен любимец, потребителите могат да използват гласови команди, за да командват и управляват CyberDog, като зададат дума за събуждане, или просто да използват мобилното приложение за дистанционно управление от смартфон. CyberDog може да бъде извикан с една дума или с натискането на един бутон на телефона.

  CyberDog също е разработен с богати външни интерфейси, които включват 3 порта тип C и 1 HDMI порт, така че разработчиците имат свободата да изследват и интегрират широк спектър от иновативни и креативни хардуерни добавки или софтуерни системи, било то светлина за търсене, панорамна камера, камера за движение, LiDAR или повече.

  Платформа с отворен код за разработване на нови способности

  Чрез отворен код Xiaomi насърчава разработчиците от цял свят да допринесат в тази област, да комуникират помежду си и да напредват заедно.

  Самият CyberDog е изграден върху алгоритми с отворен код, като Xiaomi реконструира и оптимизира вътрешно разработените основни модули. Xiaomi пуска 1000 единици CyberDog на феновете, инженерите и ентусиастите на Xiaomi, за да проучат заедно огромната възможност на CyberDog. Те също така ще създадат „Общността с отворен код на Xiaomi“, която постоянно да споделя напредъка и резултатите с разработчиците по целия свят и обещава да създадат лаборатория по роботика, която да осигури платформа за инженерите, които да продължат да търсят бъдещи иновации.

  Източник: mi.com

  Ключови думи:

  Мнения