Какво е 5G | Всичко което трябва да знаете за 5G

Какво е 5G | Всичко което трябва да знаете за 5G
 1. Въведение
 2. Какво е 5G?
 3. Каква е разликата между 4G и 5G? Или "Защо скоростта не е важна"?
 4. Как ще се отрази наличието на 5G в България?
 5. Как 5G ще се отрази на икономиката?
 6. Мога ли да използвам 5G в България?
 7. 5G съвместими телефони
 8. Опасна ли е 5G мрежата за моето здраве, здравето на животните и растенията?
 9. Заключение

Въведение

В днешно време повече и повече мобилни оператори и производители на мобилни устройства се опитват да наложат 5G мрежата като нов стандарт. Обещанията от горепосочените са за по-бърз интернет, по-плавно сърфиране в социалните мрежи, по-бързо зареждане на филми и клипове и гледането им в по-добро качество, светкавично качване, сваляне и прехвърляне на файлове и плавен гейминг.

Въпросите, които си задаваме, ние от екипа на ofisitel са три:

 1. Има ли полза крайния потребител от 5G? Като краен потребител, имаме предивд потебител, използващ мобилния си телефон за разговори, развлечение (игри, филми, социални мрежи) и работа (използване на по-тежки приложения, прехвърляне на големи файлове).
 2. Каква реално ще е разликата при използване на 5G в България? 
 3. Дали целта на 5G не е нещо много по-голямо и мащабно от просто "по-бърз интернет"?

Ще се опитаме да отговорим на тези и още много въроси:

Какво е 5G?

5G е нов глобален безжичен стандарт на мобилна мрежа от 5-то поколение след 1G, 2G, 3G и 4G. Създадена е с идеята за скорост, надеждност и сигурност при преноса на данни. Създадена е с идеята да свърза практически всички устройства, съвместими с 5G - от смартфоните ни в джоба до огромни машини в автомобилостроенето и апаратурата в болниците.

До сега също е съществувала такава връзка, но 5G, със своята сигурност, надеждност, мрежови капацитет и скорост правят това поколение мрежа за предпочитане и отваря врати на нови възможности в отдалечения достъп - като например телемедицината (консултация с лекар от разстояние), операция от разстояние - пациентът и хирургът се намират в различна стая, различна болница или различен град или държава, а операцията се извършва с помощта на медицинска апаратура свързана чрез 5G. Свързвайки нови индустрии, подобрява ефективността на работа, както и резултатите.

Каква е разликата между 4G и 5G? Или "Защо скоростта не е важна"?

Различава се от по-старите поколения по по-високите пиковови скорости на пренос на данни (до 20 Gbps), голям мрежови капацитет и ниска латентност.

Ако говорим само за цифри, свалянето на 8K видео с 5G мрежа е 500% по-бързо от свалянето му с 4K мрежа. Как и колко това ще подобри потребителското изживяване при вас? 

Отвореният линк ще зареди няколко стотни по-бързо, ще изпратите албум със снимки малко по-бързо или ще изиграете любимата си игра малко по-плавно.

Тук по-важна е сигурността на връзката, защитата и покритието което предоставя 5G, а не само скоростта.

Как ще се отрази наличието на 5G в България?

Първото и най-важно значение на 5G в България - покритието на интернет мрежата в цялата страна ще се повиши като качество и  мащаб: отдалечените части на България, които страдат от само една или две чертички на обхват или изключително бавен интернет ще останат в миналото (Разбира се ако мобилните оператори покрият добре цялата страна).

Покритието и скоростта на Wi-Fi мрежата в България е много добро - скоростите са едни от най-добрите в Европа, а и вече почти няма място без Wi-Fi мрежа. За тези потребители - използващи основно безжична Wi-Fi мрежа вкъщи, на работа, в градския транспорт или в заведенията няма да открият огромна разлика, защото и сега скоростта на Wi-Fi е напълно достатъчна за обичайното потреблението.

Как 5G ще се отрази на икономиката?

Очакванията на създателите и анализаторите на 5G мрежата са, че всички индустрии ще бъдат трансфоримирани до 2025 г. в малка или голяма степен, създавайки нови продукти и потоци от приходи, дължаща се на 5G свързаността. Например:

 • В медицината: 30% икономия на разходи при преход към комуникация от разстояние, телемедицина (преглед от разстояние), операции от разстояние.
 • Производство: 90% повишаване на откриването на дефекти при продукция, 50% подобрение в ефективността на сглобяването и 20 - 30% потенциално увеличаване на производството.
 • Автомобилна индустрия: 80% намаляване на пътнотранспортните проишествия, 25% намалаване на трафика в градовете, подобряване автономията на автомобилите.
 • Селско стопанство: повишаване на производството при намаляване на суровините, повишен добив на култури и намалени разходи.

Мога ли да използвам 5G в България?

Да, мобилните оператори в България вече предлагат услугата. За да използвате новото поколение мобилна мрежа ще ви е нужен и съвместим 5G смартфон. Тук може да видите покритието на 5G мрежата на мобилните оператори в България:

5G съвместими телефони

Ofisitel.bg вече предлага голям брой мобилни телефони съвместими с 5G мрежата - на цени под 500 лв. Различните модели може да видите тук:

Опасна ли е 5G мрежата за моето здраве, здравето на животните и растенията?

Според Световната Здравна Организация (СЗО) и изследванията, които са проведени до момента, не се установява вредно влияние на 5G мрежата върху човешкото здраве и развитие. Загряването на човешките тъкани е основният механизъм на взаимодействие между радиочестотните вълни и човешкото тяло. Нивата на сегашните технологии водят до незначително повишаване на температурата в човешкото тяло. Същото се отнася и за ефекта върху животните.

Заключение

Безжичните технологии непрекъснато се развиват. Приблизително на 10 годишен период, производителите на мобилни устройства разработват ново поколение безжична мрежа. Всяко поколение е с по-добра скорост на пренос на данни, по-висока сигурност и надеждност, повишен капацитет и подобрено покритие.

5G мрежата е бъдещето. Ние като потребители ще използваме мрежата със смартфоните си сърфирайки в интернет и социалните мрежи, гледайки филми, прехрърляйки файлове или играейки игри. Това ще става малко по-бързо и плавно от сега, а за хората в отдаличените райони в България, ще означава повишена скорост и покритие на обхват и интернет.

Приносът на 5G глобално ще бъде основно върху подобряване свързаността между отделните икономическите сектори и създаване на такава, там където още няма.

Ключови думи:
5g

Мнения